Елена Поптодорова: Новите изтребители си заслужават парите

Самолетната сага върви от 15 години. Ползите от сключването на договора със САЩ за новите изтребители за армията ни са в това, че след дългогодишни опити да направим стратегическа покупка в НАТО, това най-сетне ще се случи. Това каза вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор и бивш посланик на България в САЩ Елена Поптодорова при гостуването си в Канал 3.

Така, толкова години по-късно, реално доказваме къде сме в сложната геополитическа обстановка. Това означава съвместимост на нашата авиация с авиацията на останалите страни членки на НАТО, означава да попаднеш към една друга страна, към която досега само номинално си принадлежал, заяви Поптодорова.

Пристъпваме към изграждане на солиден дългосрочен, стратегически капацитет, добави тя.

Очевидно това, което получаваме, си заслужава парите. Цената, която ще заплатим, е съпоставима с цената, която ще заплати Словакия. От американска страна има добронамереност спрямо нас за цената, няма някакви зли козни, каквито коментари се появиха, посочи бившият посланик на България в САЩ.

По думите на Елена Поптодорова атаките срещу сделката не тръгват от прагматични съображения, а само от това, че става въпрос за самолети от САЩ.

Лайвнюз