Манолова: Ако ме вбесят, ще се кандидатирам за кмет на София!

Решението за 6000 машини за местните избори беше взето буквално преди четири месеца и всички аргументи, които изтъкват сега управляващите, бяха ясни. Какво се промени, кое е това, което накара управляващите и ЦИК да променят мнението си и да кажат, че машинното гласуване трябва да бъде премахнато, попита националният омбудсман Мая Манолова при гостуването си в БТВ.

Как същите машини на същите цени са скъпа играчка само за местните и парламентарните избори, а не са скъпа играчка за президентските и за европейските избори, добави тя.

ЦИК вместо да купи машините, ги нае на цена, на която се купуват – 9 млн. лева, подчерта Манолова.

ЦИК издаде методическите указания буквално четири дни преди европейските избори, не направиха адекватна информационна кампания. В някои секции хората не бяха информирани, че има машини. Така че даже тези 30%, които гласуваха машинно, са добър резултат, каза омбудсманът.

Машинното гласуване по време на изборите за Европейски парламент доказаха, че се крадат гласове, заяви Манолова. Тя обясни, че високият процент на грешки при отчитането на машинния вот, не е грешка на технологията, а на изборната администрация.

Премахване на машинното гласуване иска този, който иска да продължат по този начин да се изготвят протоколи и да се крадат гласове, подчерта Манолова.

По думите ѝ машинното гласуване ще допринесе за честността на вота. Когато гласуваш машинно, знаеш че няма как гласът ти да бъде отклонен, отбеляза Мая Манолова.

Тя посочи, че все още не е решила дали ще се кандидатира за кмет на София. Пренебрежението обаче по повод това, за което се боря, е вбясяващо, заяви Манолова, като добави, че "ако ядосат гражданите, ако продължават да се подиграват с тях", ще се кандидатира за поста. Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме вбесят докрай, подчерта омбудсманът.

Мая Манолова каза още, че във вторник ще подаде Конституционна жалба срещу Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Лайвнюз