СДС: Категорично сме против идеите за увеличаване на данъците

Ние, в Съюза на демократичните сили, сме против прокрадващите се в последно време идеи за увеличаване на данъците и дори облагане на гражданите с нови. Това се казва в позиция на СДС, предаде пресцентъра на партията, цитиран от БТА.

От СДС посочват също, че като дясна партия, през цялата си 30 годишна история Съюзът на демократичните сили е отстоявал тезата за ниски данъци.

"Стара наша идея е данък дивидент да бъде намален от 5 на 2%, а корпоративният данък печалба за ЕТ - от 15 на 10%, което ще гарантира по-голяма събираемост, ще остави повече средства у тези, които произвеждат и ще е важен стимул за развитие на икономиката. Да не забравяме, че социални държави са само богатите, но преди да станат такива, са натрупали благосъстояние, което могат да преразпределят", се заявява в позицията.

От СДС коментират още, че отношението към данъците е една от най-ярките разделителни линии между левите и десните политики и уточняват, че според десните формации по-ниските данъците създават предпоставки за икономически растеж, осигуряващ по-висок БВП, от който пък е възможно да бъдат заделени повече, като абсолютна стойност средства, за всички сектори, които зависят от бюджетно финансиране.

"За голямо съжаление нашата икономика не е достатъчно конкурентоспособна и затова има нужда от подкрепа, като един от начините е запазване на размера на данъчните ставки и намаляване на тези, които е възможно. Като отчитаме тези факти, се надяваме и призоваваме правителството да удържи обещанието си да няма увеличение на данъците", подчертават от Съюза на демократичните сили.

Лайвнюз