Посрещнаха мощите на Света Марина в Пловдив

Българската православна църква почита днес паметта на Света великомъченица Марина. В Пловдив пристигнаха свети мощи от главата на света великомъченица Марина.

Те бяха посрещнати пред катедралния храм "Света Богородица" и с литийно шествие, по Главната пешеходна улица, пренесени до митрополитската църква носеща нейното име, предаде БТА. Мощите на Света Марина бяха донесени от Негово Високопреосвещенство митрополита на гръцкия град Халкида Хризостом по повод храмовия празник на църквата "Света Марина", който православната църква чества на 17 юли.

Мощите ще бъдат изложени за поклонение в храма през празничните дни - от днес до 18 юли, през което време той ще остане отворен и през нощта, за да могат да се поклонят и докоснат до светинята всички, които пожелаят. Очаква се Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай да отслужи празнична вечерня в навечерието на празника.

Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклоничество, но Бог ѝ дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина много желаела да получи своето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството.

Пръв неин гонител станал нейният баща. 16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели Олимврий на мисълта да я удави. Хвърлили вързаната девойка в грамадна каца с вода. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот.

Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт.

В деня на Света великомъченица Марина своя празник отбелязва Созопол. Светицата се счита за покровителка на водите и закрилница на града.

Лайвнюз