Проф. Друмева: Ветото на президента е срещу неограничените дарения на партиите

Има много опасности за партия, дарявана по неограничен начин от физически или юридически лица. Това, което е повод за президентското вето е неограниченият характер, по който се позволяват дарения от еднолични търговски и физически лица. Те пряко засягат политическата система. Това заяви секретарят по правни въпроси към държавния глава проф. Емилия Друмева на заседанието на Комисията по бюджет и финанси към НС, Съобщи БНР.

"С тези изменения се засягат същностно два базисни принципа на Kонституцията - народният суверенитет и политическият плурализъм", каза още тя.

"Политическите партии, с неограничените си дарения, могат да попаднат в зависимост. Логично е дарения, които идват от стопанската сфера да се насочват към онези политически партии във властта. Едно такова повтарящо се развитие е много реално да достигне до резултата, който категорично е забранен от Конституцията, а именно забраната за сливане на политическа партия с държава", разкри проф. Друмева.

"Финансирането на партиите не бива да допуска зависимост от корпоративни интереси. Държавата не бива да губи поглед от това как партиите се справят със своите задачи. С така направените изменения в Изборния кодекс политическите партии ще изпаднат в редица зависимости", коментира тя.

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстовете от първата актуализация на бюджета, с което се разрешава на фирми да правят без лимити дарения на политическите партии.

В подкрепа на ветото гласуваха единствено депутатите от БСП, които смятат, че по този начин бизнесът ще може да си купува политически партии.

От ГЕРБ опонираха, че с намаляването на партийните субсидии от 11 на 1 лев за спечелен глас трябва да се осигури възможност за партиите да дофинансират дейността си.

Лайвнюз