Захариева: Иска ни се да видим повече японски инвестиции

Иска ни се да видим и повече японски инвестиции в България, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след разговорите с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, предаде БТА.

Разговаряхме и при премиера за чудесните възможности за японските високотехнологични компании за правене на бизнес в България. Вече има доста големи компании и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти, от Япония в България, каза министър Захариева, която изрази надежда и за ръст на японските туристи. 

Тя напомни, че няма директна линия между София и Токио, но все пак 14 000 туристи от Япония посещават България. Захариева е убедена, че ако се работи съвместно за такава линия, този брой ще се удвоява през всяка следваща година.

Между българския и японския народ има изключително топла връзка, приятелство и разбиране. В последните две години имаме изключително интензивен обмен и на най-високо политическо ниво, посочи Захариева, която припомни визитата на японския премиер Абе в България миналата година - първо такова посещение у нас, след което двустранният стокообмен се увеличил 30 процента спрямо предходната година.

Захариева отбеляза и други визити на високо равнище, като посочи, че през септември т.г. се предвижда двустранен бизнес форум в Токио, като изрази надежда съществуващият много по-голям търговски потенциал да бъде по-осъществим след него.

Лайвнюз