Ето и всички участници в конкурса за ,,Белене''

Изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" ще стане факт до една година. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БТА.

Към момента има подадени 13 заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Седем от тях желаят да участват като стратегически инвеститор, две - в доставката на оборудване и финансирането на проекта, а четири искат придобиване на миноритарен дял в компанията и сключване на договор за изкупуване на ток.

Заявления  има от "ИПК и УП" ЕООД,  "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменерго про", Корейската хидроатомна корпорация, Бектрон Карлсруе,  Корсорциум Електроцентрала Белене,  китайската компания CNNC, "Груп интернешънъл България", която е българска фирма. 

Двете компании, които имат желание да участват в доставката на оборудването и да вземат участие в структурата на финансирането на проекта, са "Фраматом" и Дженерал електрик". 

Участниците, подали четири заявления за договор за изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution, Република Северна Македония и Energomont.

"Едни от големите световни лидери в енергетиката са заявили своя интерес в изграждането на АЕЦ "Белене", каза министър Теменужка Петкова. 

"Имаше много скептицизъм дали въобще ще има интерес, но с тези участия, която са заявени, този скептицизъм вече не трябва да го има", каза още тя.

"Разполагаме с експерти, за да направим съпоставка с изискванията, разписани в процедурата, и това, което предлагат компаниите. Всяка една стъпка ще бъде съгласувана с българския парламента, той трябва да реши кое е най - доброто за България", каза още Петкова.

Тя увери, че ще бъде направена проверка на финансовото състояние на всяка една компания, както и на опитът ѝ.

Теменужка Петкова информира още журналистите, че не знае какво точно пише в заявленията. Тя обясни и как точно България ще участва в изграждането на АЕЦ "Белене".

Лайвнюз