Политолог: Младите не винят държавата за своите неволи

Българите са склонни да винят държавата за проблемите си. Това показва  изследване на "Галъп интернешънъл" сред 839 души, представително за населението на България. Статистиката показва, че 46% обвиняват държавата, докато 42% - не, предаде БТВ.

„Има разлика в начина, по който по-младите и по-възрастните отговарят. Младите не винят държавата за своите неволи, докато по-възрастните – обратното”, коментира политологът от „Галъп” Яница Петкова.

Според 68% от включилите се в проучването най-важно е нещата в живота да са справедливи, а невинаги по закон. 19% са на противоположното мнение.

„Това твърдение не е равнозначно на твърдението, че българите не уважават законите по принцип. Дори напротив. Наши изследвания показват, че се държи на спазването на законите”, уточни политологът.

57% пък обръщат внимание на мнението на хората за тях, докато 38% не го правят.

Доверие в църквата през последните години спада, сочи още статистиката.

„В западните общества религията започва да отстъпва като обществен регулатор. В изследването става въпрос за църквата като институция. На фона на останалите държавни институции се оказва, че църквата запазва в най-голяма степен авторитета си в обществото, въпреки различните сътресения през последните години”, коментира Яница Петкова.

Лайвнюз