БСП: Нашият ток се продава по-евтино в Гърция

Последните 3 месеца българското производство плаща най-висока цена за електроенергия в Европа, въпреки че имаме възможност да произвеждаме повече от колкото употребяваме. Това заяви организационният секретар на БСП Кирил Добрев, предаде БТА.

"Един баничар в Гърция, който използва български ток плаща по-малко, отколкото български производител на закуски", каза още той.

"В България има един човек, който за 2 години монополизира пазара на ток. Имаше сигнали срещу Христо Ковачки в КЗК от името на 11 топлофикационни дружества", допълни Добрев.

"Собствениците на дружествата били различни, според институциите. Едни от България, други от Сейшелите. Започнахме от „Васко да Гама от село Рупча“ и стигнахме до "Ковачки от Сейшелите", смята организационният секретар на БСП.

"Империята Ковачки" притежава и много фирми за суровини, които се използват от електрическите дружества. Дружествата му дължат 114 милиона лева на държавата, по-голямата част за осигуровки. При него работят "бели роби". Чрез неплащане на осигуровки се ощетява НОИ. Тровят ни, ограбват ни, а накрая "белите роби" гласуват за тях. Ще сезираме прокуратурата за монопола в дружествата", разкри той.

"Работодатели се обръщат към институция със сериозни данни за нередности. Отговаря им се с въпросник, за да обяснят за истината. Това показва, какво е българска институция и как тя работи", каза още по темата зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков.

"Според българските институции Ковачки няма общо с българските дружества. Няма да допуснем повече подобни неща. Произвеждаме ток тук, който продаваме по-евтино в Гърция", заяви Зарков.

Кирил Добрев отговори и на журналистически въпрос за предстоящите кметски избори:

"Кампанията за изборите върви добре. Ще покажем ново поколение политици. Пленумът на БСП ще бъде на 3 септември", разкри Добрев.

"Зверството в Сотиря разтресе всички, а няма закон, който да е достатъчно строг. Както винаги институциите закъсняват. А, какво става по затворите, където вместо превъзпитание, престъпниците излизат по-озверели", попита Зарков.

Лайвнюз