Радев: ЕС се нуждае от оперативен план при ръст на мигрантския натиск

В Атина президентът Румен Радев участва в 15-та срещата на върха на държавните глави от групата "Арайолуш". Домакин на събитието е президентът на Гърция, а форумът е посветен на миграционния натиск към Европа и предизвикателствата пред икономическото развитие, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Срещата се провежда в момент на динамични промени в средата за сигурност, на дълбоки размествания в геополитическите пластове, на нови предизвикателства пред икономиката и климата, затова, според президента Радев първостепенна задача е да се гарантира сигурността, стабилността и просперитета на Европа.

България очаква от новия мандат на европейските институции да бъде посветен предимно на социалното, икономическото и образователното сближаване и интеграция.

ЕС трябва да инвестира ефективно в своето единство, в противен случай различията ще продължат да ни раздалечават, а това застрашава устоите на Европейския съюз, заяви българският президент.

Участниците в срещата обсъждат също нуждата от засилена охрана на външните граници на Евросъюза, реформи в Дъблинското споразумение и Единната европейска политика за предоставяне на убежище - мерки, които пряко засягат България.

Европа се нуждае от по-бързи механизми за вземане на решения и гъвкави и всеобхватни норми за тяхното прилагане. ЕС се нуждае от оперативен план за реакция в случай на рязко нарастване на мигрантски натиск по външните граници, особено по сухопътните граници, каквато е България. План, който да гарантира сигурността на гражданите и предотвратяване на хуманитарни кризи, каза в речта си Румен Радев.

Лайвнюз