Горанов: Няма причина да няма коледни добавки за пенсионерите

Като гледам изпълнението на бюджета, няма причина да няма коледни добавки за пенсионерите. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, предаде БТА.

"Относително далече сме от там, но както вървят числата, както върви изпълнението на приходната част, няма причина да пестим от това", каза Горанов.

Най-точното определение, което бих използвал за бюджета, е балансиран, допълно финансовият министър. Той участва на съвместното заседание на бюджетната, социалната и здравната комисия на НС, на което се гледат държавният бюджет, бюджетът на ДОО и на НЗОК.

По думите му проектът на бюджет е балансиран не само във фискалния смисъл, а в смисъла, че следва всички политики, които бяха заложени още в началото на този мандат - през 2017 година.

"Последователността и предвидимостта му са положително качество, защото това, от което най-много страдаме в определени публични политики, е липсата на приемственост и последователност между отделните години, между отделните правителства, което не дава възможност за постигане на дългосрочни цели като целта за подобряване на качеството на средното образование, намаляване на неграмотността и връщането на децата в училище, което е възлова предпоставка за ограничаване на бедността сред определени групи население", посочи Горанов.

По думите му голяма част от фискалните параметри и приоритети, заложени в 2020 година, намериха място още дори в предизборната програма на водещата партия в коалицията - увеличение на разходите за средно образование, удвояване на учителските заплати, завършването на автомагистралния пръстен с фокус върху Северна България, увеличението на разходите за отбрана.

Лайвнюз