Пламен Димитров: Време е това плащане да се върне в НОИ

Предложението да не се плаща първия ден от болничния, е несъстоятелно и не виждам как ще бъде прокарано. То раздели политическия свят и работодателите. Решението е другаде - това плащане бе антикризисна мярка и е време да се върне в НОИ. Това решение беше договорено с бизнеса, а те сега се отмятат. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при гостуването си в Нова.

„Да, плащането е стигнало много големи размери - 175 милиона, но то трябва да се поеме от НОИ. Който злоупотребява трябва да бъде наказан. Не бива да наказваме повече от половината българи, които си плащат“, категоричен бе той.

„Трябва да кажем ясно, че 10% от болничните са с продължителност от един ден. 13 държави в Европа нямат такъв срок. Повечето са от нашата черга. Само 1-2 държави са въвели подобни механизми за контрол. Като мерим с Европа нещо, нека да сравним и доходите“, заяви Пламен Димитров. Той допълни: „Няма причина да го правим това. Нарушаваме общия принцип на договореност между работниците и бизнеса“.

Димитров допълни, че синдикатите няма да допуснат това да се случи. „Няма полза от тази мярка. Бизнесът трябва да е по-активен и да посочи кой лъже, а не да ощетява работниците“.

Той прогнозира, че ще има протести заради тази мярка.

„Не е нужно да има напрежение на фона на кризата, която се прогнозира през следващата година“, каза още президентът на КНСБ.

Лайвнюз