Жалба до ЕК заради превръщането на река Вит в лунен пейзаж

Ние сме "за" това да се строят магистрали, но първо трябва да се спазват законите и да се пази максимално природата, заяви  инж. Димитър Куманов от Сдружение и риболовен клуб "Балканка". От клуба направиха проверки край река Вит при Боаза по сигнали на хора от района, предаде БНР.

Най-фрапантното, което видяхме, е един доста голям участък от реката, превърнат в лунен пейзаж - разкопано, изсечени крайбрежните гори, включително дърветата по бреговете на реката.

Тяхната основна цел е да пазят брега от ерозия, реката да не го отнася. Цялото нещо е разорано. Има камиони, пълни с речна баластра. Тотално десортиран материал, т.е. от пясък до камъни до 50-60 см. натоварени и пътуват в посока насипа на автомагистрала "Хемус" под моста на Боаза.

Всичко това е абсолютно забранено, посочи той.

След сигнал до Басейнова дирекция, е направена проверка, посочи Куманов.

Имаме протокол, в който казват, че са установили тези неща, обаче нямало извършител. Обадихме им се оттам да дойдат заедно с РИОСВ-Плевен, за да хванат извършителя. 20 минути след това се появиха три момчета – охрана и в същия момент техниката все да се маха от площадката, допълни Куманов.

Лайвнюз