Нетаняху е обвинен в корупция

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е обвинен в корупция, злоупотреба с доверие и измама. Това е най-сериозната криза в кариерата на Нетаняху, който управлява Израел без прекъсване от 2009 г. Тя идва в момент на политическа безизходица в страната, предаде БТА.

Тази година на два пъти бяха проведени избори, но и след втория още не може да се състави правителство.

Обвиненията, повдигнати от главния прокурор Авишай Манделблит, са първите по рода си срещу действащ министър-председател на страната. Манделблит обяви новината с думите, че това е "труден и тъжен ден" и е взел решението "със свито сърце, но без колебание". Убеден, че има основания за обвиненията, Манделблит казва: "Моят дълг е да повдигна обвинения. Това не е избор, а задължение. Така е в случаите за който и да било гражданин и така действах тук".

В специално изявление Нетаняху каза, че обвиненията в корупция са равносилни на преврат сраще премиера. По думите му разследващите не преследват истината, а преследват него. 70-годишният Нетаняху каза още, че ще продължи да води Израел.

През февруари израелската полиция препоръча да се повдигнат обвинения по три разследвания. Според прокурорите Нетаняху е получавал неправомерно подаръци в размер на 264 000 долара. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 10 години затвор за получаване на подкупи и до три години за измама и злоупотреба с доверие.

Лайвнюз