САЩ натиска администрацията на Тръмп да спре сделката за БТВ

Американският сенатор и бивш кандидат за президент от Републиканската партия Марко Рубио поиска спиране на сделката за придобиване на Central European Media Group Enterprises (CME), настоящ собственик и на БТВ, предаде Дир.

С официално писмо той призова да се направи цялостен преглед в контекста на последиците за националната сигурност на решението на AT&T да се раздели с тази своя компания.

В сряда чешкото издание "Хосподарске новини" съобщи, че акционерите на CME трябва да гласуват дали одобрят сделката.

До този момент AT&T не е коментирала, а от PPF казват, че сенаторът се позовава на "фалшива информация" от чешки политици и че не е съгласна с начина, по който в писмото е направена характеристика на пазара на CME.

Рубио не стига дотук - твърди още, че Home Credit, една от фирмите в групата PPF, е наела PR компания с цел "да манипулира чешкото обществено мнение за да създава благосклонно отношение към Китай.

Сенаторът призовава Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) да прегледа сделката, защото тя "подкопава интересите на САЩ в сферата на националната сигурност във връзка с Централна и Източна Европа, както и с Китай".

През май 2019 г. Вашингтон включи китайската компания Huawei в списък, забраняващ на американски компании да работят с нея, и лобира пред правителствата на други държави да я изолират от конкурси за изграждане на мрежи за комуникации от ново поколение.

Лайвнюз