Ново 20: Интегрален изпит в седми клас от 2023 учебна година...

Ще предложим интегрален изпит в седми клас от 2023 година, но е необходима добра комуникация с учителите и родителите. Сега учениците в седми клас имат национално външно оценяване по български език и литература, и по математика, с оценките от които кандидатстват за прием в гимназиите, но има и мнения, че трябва да има и въпроси от природните и обществените науки. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Част от аргументите са, че не можем да пренебрегнем природните и обществените науки, а математиката, българският език и литературата са атестат за придобитите компетентности на учениците.

Не го правим само заради учителите по природни и обществени науки, а го правим, защото всеки ученик трябва да придобие хармоничен микс от знания, умения и компетентности.

Всеки изпит и този преход, който се опитваме да направим към компетентностния подход, предполага да има по-малко заучаване, наизустяване, правим и промени в учебните програми по природни науки и по география. Тя е и природна наука, но и обществена наука. Изчистваме голяма част от понятията и искаме децата да формират интелигентност, да са четящи, да изградят умения и ако се погледне изследването PISA, се вижда, че прилича повече на изпит за интелигентност, на тест за интелигентност, допълни Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че и у нас трябва да направим този преход.

Лайвнюз