220 стават заразените в страната. Два нови случая в Пловдив

2 нови положителни проби са регистрирани днес в Пловдив. Мъж на 35 г. и жена 60 г. със симптоматика в УМБАЛ "Георги Странски". Те не са контактни лица.

Установените заразени в страната стават 220 души, стана ясно от думите на Венцислав Мутафчийски.

Има две тревожни новини. Освен че с повече от 100 000 са нараснали случаите в световен мащаб за последното денонощие, излязоха първите изследвания след освобождаване на круизния кораб. 17 дена след освобождаването му, все още има коронавирус на кораба. Това показва удивителна устойчивост.

Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. Повечето са с респиратори, тестове.

В Стара Загора има двама установени пациента.

Освен случая на Кирил Домусчиев, има още един пациент с една отрицателна проба, каза проф. Мутафчийски. Прави се и втора проба в рамките на 24 ч. Ако и тя е отрицателна, тогава може да имаме още двама излекувани пациенти. Това ще се разбере още днес.

"Може да се похвалим, че вече грип няма. Това значи, че вече колегите трябва да мислят, ако има двойна пневмония, трябва да изпращат в указаните лаборатории за сигурна диагноза материал", каза професор д-р Тодор Кантарджиев.

Ние използваме тестове от испански, английски и немски производител, каза проф. Мутафчийски. На ден се правят по около 300-350 теста.

Лайвнюз