243 болни у нас. Мерките се удължават до 13 април

Броят на диагностицираните с вируса става общо 243. Щабът ще предложи на министъра на здравеопазването да продължи мерките до 12 април. Това каза д-р Венцислав Мутафчийски.

Ще препоръчаме още да отпадне от заповедта на министъра поименното изреждане на страни за карантина и такава да важи за всички пристигнали в България граждани, включително за чужденци, които трябва да удостоверят къде ще прекарат тази карантина, обясни още проф. Мутафчийски.

Началникът на щаба уточни, че заразените с коронавирус задължително трябва да носят защитни маски, но те не гарантират безопасност, ако се носят от здрави хора.

Проф. Мутафчийски коментира и първите заразени от Габрово и Плевен, като заяви, че те са в добро състояние, но все още не са изчистени от вируса.

Поставена е задача на клиничните специалисти във ВМА за лицата, които са абсолютно здрави (7-8 на брой), но все още с вирус, да се изработи стратегия кога те са абсолютно здрави и могат да бъдат изписани, без да са в болница.
Сега можем да си позволим това, но ще дойде време, в което няма да може здрави хора да стоят в болница, обясни още проф. д-р Мутафчийски.

Относно подготовката на общинските болници и разпределението на респираторите, началникът на щаба заяви, че има ясни разписания за това и трябва да се намерят приоритетите в този процес. Затова вчера е проведена срещата между Националния щаб и логистичния център.

Хората трябва да изпълняват всички мерки по карантината, защото иначе ще стане страшно. Това е най-важното.

Да, вирусът вече има вътрешна циркулация, но все още имаме идентифицирани хора с много ясна епидемиологична пътека. Началникът на щаба призова гражданите с остри респираторни заболявания задължително да се тестват, тъй като има данни, че някои места тази заповед не се спазва.

Болка в гърдите, много силен задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса са основните симптоми на заболяването, подчерта проф. д-р Мутафчийски.

Лайвнюз