498 е броят на всички заразили се с вируса досега

Общо случаите отначалото на заразара в страната са 498. На картата има нова област - Враца, с потвърден случай.

Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великден и Цветница като празници. Не е време за празници! Не си правете регистрации в хотели, не ходете на църква, защото там ще се заразите! Останете вкъщи. Не е нужно да се ходи никъде, а то не е и разрешено, призова д-р Мутафчийски.

17 от доказаните нови пациенти са настанени в интензивно отделение на болници в София. 23-ма от заразените са медицински персонал. Излекувани до момента са 34 души.

В Бургас има случай с мъж на 34 години от Несебър, който се е завърнал от Банско на 1 април.

Д-р Тодор Кантарджиев обясни, че СЗО е излязла с препоръка да се забавят планираните имунизации на деца. Няма да има риск за тях, защото забавянето не е дълго, уточни той.

Прогнозите за положителен аспект на коронавируса досега не са оправдани. Оправдаха се само мрачните прогнози. В момента се катерим бавно, коментира проф. д-р Мутафчийски.

Мерките дават добри резултати. Имаме плавно покачване на броя. Намираме се все още на кривата на покачването, по никакъв начин не може да се говори, че сме преодоляли някаква опасност, допълни той.

В големите областни градове като Пловдив и Бургас, мерките дават резултат. Във Варна има леко покачване, но засега без сериозен риск.

Изключително неясна остава картината в Монтана, откъдето бяха и първите два смъртни случая и голям брой заразени хора след тържество в ломско село.

По отношение на Банско, вниманието също не е отслабено по никакъв начин.

Има недостиг на кадри, слаба мотивация на кадри и затова, когато министър-председателят обяви, че ще се дава допълнително заплащане за кадрите на първа линия, РЗИ-тата веднага бяха включени към тях, без никакви уговорки, допълни в отговор на журналистически въпрос проф. д-р Мутафчийски.

Вчера получихме съобщение от посолството ни в Лондон за починал 31-годишен български гражданин от COVID-19, който е бил без съпътстващи заболявания, съобщи още началникът на оперативния щаб. Заболяването засяга всички възрастови групи, категоричен е той.

Всеки лекар трябва да третира всеки пациент, дошъл при него, като потенциално заразен, допълни проф. д-р Мутафчийски.

Лайвнюз