Дело за шпионаж разпределено от IP в чужбина. Кирилов свиква ВСС

Правосъдният министър Данаил Кирилов е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април. В дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад заради данните за маипулации, предаде БНТ.

Причина за това е, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на съдия от IP адрес извън България.

Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата.

Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места, заяви правосъдният министър.

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър повече от половин година.

Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се разчита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това, допълни Данаил Кирилов.

Лайвнюз