Маргаритов: Внимавайте за маркирането на касовия апарат!

От началото на извънредното положение до момента има около 500 проверки само по тематично направление – аптеки, дрогерии, магазини, които предлагат лични предпазни средства и дезинфектанти. Проверките се извършват съвместно с други институции, като например НАП, РЗИ, дирекцията, която отговаря за контрола върху продажбата на лекарства и други. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов при гостуването си в БНТ.

Към момента е създадена изключително добра организация и координация по всички търговски обекти, така че да не се допуска голямо струпване. Проверяващите екипи също внимават да не се затруднява допълнително дейността на тези обекти.

Най-често като нарушение са опити за заблуда на потребителите относно цените на определени стоки, особено дефицитни. Към момента този проблем е решен. Макар и на тихия фронт нашите колеги работят на терен ежедневно от самото начало на тази извънредна ситуация, каза Маргаритов.

Имахме оплаквания и за малки квартални обекти, в които върху определен продукт е поставен етикет с цена от друга по-скъпа марка. Съветът към хората е да внимават за маркирането на касовия апарат.

Следим и дали в интернет се продават лекарства, които се изписват по лекарско предписание – извършени са над 300 проверки, от които са установени 15 нарушения.

Жалбите на пазаруващите онлайн касаят предимно забавени доставки, неупражнено право на отказ от връщане на стоки.

При такъв тип пазаруване на хранителни продукти по интернет не важат основните правила за онлайн търговията в Закона за защита на потребителите – основно правото на отказ. Тоест, нямаме право да върнем закупена храна в 14-дневен срок, но правилата за качеството, изискванията за етикетирането, към съдържанието, към срока на годност са в сила. Те са валидни винаги, завърши Маргаритов.

Лайвнюз