Надзирателите в готовност за протести заради липса на кадри

В софийския затвор едва 29 надзиратели се грижат за сигурността и охраняват малко над 800 затворници. Затова надзирателите обявиха готовност за протестни действия. о това се стигна след среща с ръководството на Министерството на правосъдието, на която е станало ясно, че и през следващата година няма да бъдат открити исканите нови 200 щата в системата.

Председателят на синдиката на служителите в затворите Ивайло Григоров припомни, че при протестите миналата година основното им искане е било да се увеличи щатът в специализираните дирекции "наказания" и "Охрана".

"Тогава бе поет ангажимент за увеличаване на щата през следващите три години с по 200 бройки годишно, за да няма инциденти и бягства", каза Григоров.

Според него малкият брой служители е проблем и доказателство за това са бягствата през тази година.

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов заяви, че министерството е направило необходимото исканията на синдиката за увеличаване на щата да бъдат включени в бюджета за 2020 г., но все още няма потвърждение.

От синдиката на служителите в затворите са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те ще преминат към стачни действия. Днес те ще изпратят отворено писмо до медиите и отговорните институции в страната, в което ще посочат проблемите и настояват за залагане на сума в бюджета, с която да се осигури разкриването на тези 200 щатни бройки.

Пред сградата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в София ще се проведе пресконференция по повод нарастващото недоволство и разочарование от неспазено обещание на министър-председателя Бойко Борисов, съобщават от Синдиката.

На 31 октомври премиерът Борисов пое ангажимент да се разкрият нови 200 щатни бройки в дирекция "Изпълнение на наказанията" и дирекция "Охрана".

Това решение беше обявено публично от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който заяви тогава, че за целта са осигурени допълнителни 7 млн. лева в бюджета на ведомството за 2020 година, след като надзирателите обявиха стачна готовност.

Но така и не се стигна до никакви действия в тази посока.

Лайвнюз