Маркет линкс: ГЕРБ, Слави и БСП изравнени!

Неудовлетворението от развитието на страната стига до много висока степен. Годините на кабинета "Борисов 3" се движат в пикове и спадове, в момента сме може би в най-ниската точка, отбеляза социологът Добромир Живков, който коментира проучване на "Маркет Линкс", по поръчка на БТВ.

Едва около 20% от българите смятат, че в момента държавата се развива в правилната посока, посочи той.

Одобрението за политиците

Виждаме голяма промяна, особено в сравнение с 2009 г., когато Борисов стана премиер. В последното проучване рейтингът му е много нисък. Това е много ниско ниво на одобрение, което до момента не сме отчитали, отбеляза Добромир Живков.

Това е сериозен индикатор за тежката лидерска криза в най-голямата политическа криза в страната. Към момента одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, което е показателно за нова ситуация, в която попадаме.

Виждаме една много висока степен на мобилизация на българските граждани, отбеляза социологът.

Политическата обстановка води до това всички да се политизират и да се ангажират със събитията. Държавата и гражданите са събудени, хората са готови да отидат да гласуват, но това не означава, че са направили своя избор за кого да гласуват", обясни Добромир Живков.

Според него особеният интерес трябва да бъде насочен именно към ГЕРБ и по какъв начин първата политическа сила в страната ще преодолее политическата криза.

Резултатите от това проучване показват почти изравнени позиции на ГЕРБ и "Има такъв народ", непосредствено след това се нарежда БСП.

Лайвнюз