Татяна Дончева: Ламбовски е момче на СИК

В старите антифашистки сюжети имаше една фигура, наречена агент провокатор. Това е Ламбовски. Така Татяна Дончева коментира излъчване на живо във "Фейсбук" на лидера на "Да, България" Христо Иванов от протестите на "Орлов мост".

На видеото се вижда как към него се приближава бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и споменава името на бизнесмена Младен Михалев-Маджо.

 "Я ме щракни, защото като стане премиер, дето се вика, да не ни забрави", започва разговора Ламбовски. В отговор Иванов застава до него и двамата позират за снимка. След нея обаче Ламбовски продължава да говори.

"Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо", започва да разказва той, но Иванов го прекъсва с думите "Чакай сега, че правим лайф". Следва нов опит за съобщаване на новината: "Само да ти кажа, обадил се на Маджо...".

Иванов го скастря с "Шшшт" и му дава знак с ръка, че обсъждането на подобни неща е неподходящо. "После ще говорим", съгласява се Ламбовски.

По-късно лидерът на "Да, България" заяви, че не се е притеснил от името на Маджо, а от това, че събеседникът му може неволно да изпусне информация за международно разследване срещу висш политик.

"Аз не вярвам че Христо Иванов е спрял излъчването, защото смятал, че ще злепостави Ламбовски. По-скоро го е спрял, защото не е знаел какво още ще изръси Ламбовски пред камерата", коментира Дончева.

Според нея нищо от това не уличава Христо Иванов, но показва, че и такива хора могат да бъдат използвани за дискредитиране на част от разпознаваемите фигури на протеста. Според нея Ламбовски е момче на групировката СИК.

"Появи се като свидетел по делото срещу Румяна Ченалова. Какъв си ти? Какво точно казваш и защо през теб се доказват обвинителни тези? Какво значи "някой ми каза и идвам да свидетелствам"? По същия начин се появи в "Джуджетата", отсече Дончева.

"Гражданското общество, което изглеждаше мъртво, дори не заспало, се събуди. Дойдоха нови поколения", настоя Татяна Дончева. "След като тази формация на неграмотниците ГЕРБ успя да стои на власт и да ни ходи по главите, интелигентните млади хора също ще се справят", заяви тя.

"Ситуацията в държавата е като в "Левски" - няма нищо на терена, абсолютно всичко е разрушено", обобщи Татяна Дончева чрез сравнение с футболния клуб.

Лайвнюз