Кутев: Външната ни политика е беззъба, безпомощни сме на европейска сцена

Напоследък все повече мощни външни политици се държат с България като с второстепенна държава. Не знам дали причината е външният ни министър или министър-председателят, но си позволяват да ни подценяват. Това каза депутатът от БСП Антон Кутев при гостуването си в БТВ.

Ние сме държава от най-мощния икономически съюз в света - Европейският, ние сме държава от най-големия военен съюз - НАТО, и въпреки това се оказа, че сме безгласни и безпомощни на европейската сцена. Проблемът е какви хора сме си избрали да управляват.

Познавайки "мощните" дипломатически възможности на премиера Борисов, мисля че изобщо няма да ни има на срещата Европейски съюз-Турция във Варна. Важните въпроси за нас са въпросите за тракийските бежанци и този за българо-турските отношения. Борисов многократно е доказал, че не рабира от дипломация, да видим какво днес ще направи с Ердоган. Когато избирахме Радев, се съмнявах, че пилот, военен, генерал има някакви дипломатически отношения, но в момента той ни е единствената надежда по отношение на външната политика. Той единствено има адекватни послания, заяви Кутев.

В момента Борисов вдига пушилка около себе си, но само след три месеца ще трябва да отговаря на въпроси. От председателството ще останат само ремонтът на НДК и плочките. Нищо не направи за Шенген, за трудовия пазар на българите, атомната ни енергетика. Ако този човек не може да постави и реши тези въпроси, защо е премиер, попита социалистът.

В момента външната ни дипломация е най-беззъбата, която съм виждал. Ако не можем да поставим въпроса за Шенген по време на европредседателството, кога е възможно това, каза още Антон Кутев.

Лайвнюз