Румен Радев: Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция

Надявам се на срещата ЕС - Турция във Варна премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните дела и също така за обезщетението на тракийските бежанци, съобщи БТА.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след поклонение по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея.

Важно е също така европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес, допълни държавният глава.

Радев заяви, че позицията на България за срещата във Варна не е била съгласувана с него. Аз съм изказал публично своите съображения, каза президентът. По думите му срещата ЕС - Турция е важна и всички тези, които са в защита на българския интерес, имат неговата подкрепа.

Румен Радев се надява турският президент Реджеп Тайип Ердоган да приеме предложението за лична среща между двамата в рамките на срещата на върха на НАТО през юли в Брюксел. Темата ще бъде двустранните отношения между България и Турция, допълни държавният глава.

Лайвнюз