Радев: Фалшиви новини и кибератаки застрашават честния вот

Трябва да се търсят решения на проблемите, свързани с дистанционното електронно гласуване. Демократичните избори според мен са критерии за цивилизационността на едно общество. Именно посредством прозрачен и честен вот съвременният свят постига важните си цели, а политическите идеи се трансформират в контролирана от гражданите власт, предаде Дир.бг.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес в София откри 26-aта международна конференция на Асоциацията на органите за управление на избори от Европа (АСЕЕЕО) на тема „Осъзнати гласоподаватели в дигиталната епоха“.

Румен Радев поздрави участниците за приноса им към утвърждаването на демократичните процеси в Европа.

„Задачата да бъде гарантирана свободата на избор и да бъдат отчитани коректно гласовете на гражданите е поверена на компетентните органи в Европа и от тях се изисква много знания, почтеност, разум, безпристрастност и кураж“, заяви президентът.

Държавният глава посочи, че пред изборния процес в демократичните държави стоят сериозни предизвикателства.

„В дигиталния свят заплахите са навсякъде и се развиват в реално време с голяма динамика“, заяви Румен Радев. Той определи злонамерената дезинформация на избирателите чрез т.нар. „фалшиви новини“ и кибератаките като сериозни рискове за честността на вота в днешно време.

По думите на президента задача от първостепенна важност за страната ни е да се намерят ефективни начини за гарантиране на право на глас на сънародниците ни във всички точки на света.

„Голяма част от българските граждани напуснаха страната, но срещат трудности да упражняват конституционното си право на глас“, отбеляза Румен Радев.

Той призова да бъде изграден механизъм за електронно дистанционно гласуване, който защитава тайната и честността на вота.

И вицепремиерът Томислав Дончев зададе няколко въпроса и обърна внимание на "сянката на съмнение", която може да споходи и машинното, и електронното гласуване. Според него електронните системи за гласуване тепърва ще воюват за своята легитимност.

Томислав Дончев обясни как в страната постистината е станала норма и това също е предизвикателство пред изборния процес. Той цитира Умберто Еко и каза, че "във фейсбук и академикът, и пияницата от кръчмата имат еднаква тежест на мнение".

"Доколко има смисъл да гласуваш по постоянен адрес, като технологично е възможно да гласуваш от телефона си", попита още вицепремиерът.

Във видеообръщение еврокомисарят Мария Габриел каза: "Часовникът тихо отмерва края на изборите на хартия. Тези предимства са и предизвикателства". Facebook Twitter Viber Още възможности за споделяне...