Прокуратурата иска постоянен арест за 10 корумпирани данъчни

Прокуратурата поиска постоянен арест за 10 от общо 11 данъчни, които бяха задържани във вторник по подозрение в престъпна схема за рекет над търговци. За шеф на групата държавното обвинение сочи Владимир Василев, началник звено “Оперативен контрол”, който получавал отчисление от всеки подкуп, взет от подчинените му, предаде Нова.

Най-голямата сума, с която данъчните рекетирали търговците, за да не им пишат акт, е 10 000 лева.

Според прокуратурата групата действа от октомври 2017 година, а всичките й членове имат трайни престъпни наклонности, има опасност да извършат престъпление, а и се касае се за трайни корупционни практики, нанесли щети на държавния бюджет.

За един от задържаните - Владимир Денчев, прокуратурата поиска домашен арест.

Защитата на задържаните данъчни каза, че няма абсолютно никакви доказателства за организираност на групата, както и за взимане на подкупи. Освен това изтъкна, че част от хората живеят изключително скромно, а един от задържаните е арестуван с 50 лева в джоба. 

При спецакцията във вторник, разследващите откриха обща сума от около 300 000 лева в задържаните данъчни.

„Беше констатирана и според мен неутрализирана организирана престъпна група от служители на териториалната дирекция на НАП-София, които със своите действия са изнудвали различни търговци да се разделят със суми за така нареченото спокойствие. Сумите са от 500 до 5 000 лева. Има и случай с 10 000 лева”, заяви Димитър Петров, наблюдаващ прокурор.

„Прокуратурата даже не е направила усилие да види дали от тези проверки за нарушение на данъчното и осигурително законодателство има придвижени преписки с влезли в сила административни актове”, заяви Димитър Марковски, адвокат на двама от обвинените.

Лайнвнюз