СДС: Кабинетът се отказа от отбора на европейските демокрации

СДС изрази недоумение и несъгласие с решението на правителството да не експулсира руски дипломати във връзка със случая „Скрипал“. Това се казва в позиция на СДС относно решението на правителството на Босиров да не изгони руски дипломати от България, съобщи Дир.

Ето какво още се казва в позицията на СДС:

"Това се случва в момент, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз и трябва да бъде пример за твърдо отстояване на евроатлантическите ценности.

Вместо това, правителството показа колеблива и неуверена позиция и отказа да застане в отбора на утвърдените европейски демокрации.

Българският министър-председател очевидно се поддаде на натиска на вътрешнополитическите си партньори, които явно защитават руската позиция по случая „Скрипал“.

Премиерът предпочете да избегне риска от разклащане на коалицията и постави България в неудобната позиция да председателства Европейския съюз, но да взема решения в разрез с неговите демократични принципи.

Съюзът на демократичните сили изразява своите опасения, че позицията на правителството по скандала между Великобритания и Русия, ще даде още един аргумент на защитниците на „Европа на две скорости“ и България ще бъде поставена във втора категория на страните-членки на ЕС."

Лайвнюз