Папа Франциск призова за мир в Близкия изток и Сирия

Папа Франциск отправи традиционното послание към „Града и света“ (Urbi et orbi) пред поклонниците на ватиканския площад „Свети Петър“, поздравявайки целия свят с Възкресение Христово. Церемонията започна по обед и се излъчваше директно в десетки страни по света, предаде БНТ.

„Христос воскресе!“, провъзгласи папата. В своето обръщение той призова за мир в целия свят и, говорейки за горещите точки, помоли Господ „да донесе мир на целия Близък изток, започвайки със Светите земи“, а също така на „възлюбената и страдаща Сирия“ и страните от Африка – Южен Судан и Сомалия, които „както и преди са раздирани от конфликти, задълбочаващи се от сушата“. Понтифът се надява и на успокоение на ситуацията на Корейския полуостров.

Франциск призова и за по-бързото приключване на конфликта в Украйна и напомни за социалните проблеми на страните от Латинска Америка. Той подчерта важността на борбата с безработицата и наркотиците, а също така пожела здраве и късмет на бежанците, мигрантите, болните, децата, а също така на „всички хора с добра воля“. На вярващите също така им бяха опростени греховете по случай Великден.

Лайвнюз