Мотивите на БСП за вота на недоверие са готови

Вотът е на тема "Корупция", готови сме с мотивите, заяви Георги Свиленски, заместник-председател на парламентарната група на БСП.
Свиленски каза, че вотът на недоверие към правителството ще бъде внесен на 17 януари, както са обещали още преди Нова година. В рамките на правилника между 3 и 7 дни той ще бъде обсъден в българския парламент, предаде БНТ.

Готови сме с мотивите. Вотът е на тема "Корупция" - корупция, която за съжаление се оценява и от международните медии - в Англия, Германия, Франция, каза Свиленски.

От своя страна Тома Биков от ГЕРБ заяви, че корупция има във всяка страна в Европа и в света.

Според него статиите в чуждестранните медии за корупцията у нас са в стила на "Работническо дело". "Тези статии са писани за българската публика, никой в Англия не го интересува толкова България", заяви депутатът от ГЕРБ.

"В политиката най-важното е да бъде последователен всеки един политик и всяка една политическа сила, последователен в действията си. От 2009 година БСП не е във властта. 10 години е достатъчно време за която и да е политическа сила да направи макар и малка крачка за борба с корупцията.

А ние виждаме крачка в това България да бъде третата от най-корумпирани държави, защото ако корупцията, бедността, доходите са големия проблем на българските граждани, от днес вече можем да говорим и за сигурността.

Ние го изместихме на по-заден план заради европредседателството - да е спокойна държавата", заяви Георги Свиленски.

"Ние сме се подготвили по отношение на европредседателството. Вотът на недоверие беше измислен преди три месеца и казаха от БСП, че ще внесат вот. После започнаха да мислят мотивите.

Само по-себе си това действие е проблематично от чисто тактическа гледна точка. По-добре е да има сериозни мотиви и тогава да се каже - толкова са ни готови мотивите, че ще внесем вот на недоверие.

Естествено е, че има корупция като във всяка европейска държава и в света. Съдебната система и правоохранителните органи трябва да се борят с корупцията. Корупцията не е само във високите етажи на властта. На ниските етажи също има корупция", контрира депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Лайфнюз