Теменужка Петкова трябва да оповести състоянието на топлофикациите до октомври

В срок до 1 октомври 2018 г. министърът на енергетиката трябва да представи в Народното събрание информация за техническото състояние и експлоатационната годност на енергийните обекти в страната в областта на топлоснабдяването. Това реши парламентът след разисквания по питане на депутати от БСП към министър Теменужка Петкова за политика на Министерството на енергетиката в областта на топлоснабдяването, предаде БТА.

В рамките на разискването депутатите от различните парламентарни групи се обединиха около необходимостта от промени, които да подобрят топлофикационната услуга.

Топлофикационните дружества са елемент от енергийната сигурност на страната, задължени сме да намерим решения, които да гарантират по-нататъшното развитие на сектора, заяви Таско Ерменков от БСП. По думите му недомислиците в отчитането на топлоенергията водят до загуба на доверие у гражданите.

Ерменков предложи да се създаде работна група с участието на депутати, представители на Министерството на енергетиката и на потребителските организации, на която да се постигне консенсус за развитие на топлоснабдяването в страната.

От 12 топлофикационни дружества в страната, 11 са частни, едно е общинско, посочи Валентин Николов от ГЕРБ. По думите му всички те са с над 40-годишен стаж и се нуждаят от инвестиции. Ако бъдат оставени да фалират, ще се получат драматични събития в градовете, в които функционират, заяви той.

Глава Топлофикация в Закона за енергетика трябва да бъде разгледана основно, смята Рамадан Аталай от ДПС. Според него доставката на топлоенергия и отчитането трябва да се разделят. Аталай помоли гражданите да си плащат парното. Плащането навреме на услугата дава сигурност на доставка на топлинна енергия, отбеляза той.

Топлофикационните дружества сами преценяват каква да е инвестиционната им програма, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отбеляза, че в периода от 2013 до 2017 г. 11 от дружествата са се възползвали от национален план за инвестиции на стойност 67 милиона лева.

Лайвнюз