Депутатите с по-дълга ваканция от учениците заради ретроградния Меркурий

След като вчера се разпуснаха за празниците, народните представители ще се явят на работа чак на 18 април. Това означава 12 дни, а за сравнение учениците по Великден имат 10 дни ваканция, предаде Нова.

Депутатските ваканции са три – коледна, великденска и лятна, която трае през целия месец август. Общо – 60 дни годишно.

Велислава Кръстева от ДПС има и обяснение за дължината на почивките: „На тази дата приключва ретроградният Меркурий, а знаем че това има отношение към управлението''.

В правилника на народното събрание ваканциите са фиксирани. Но пише, че срокът им може да бъде променян. Такава практика обаче няма. „Щом така е гласувано от всички народни представители, аз не смятам че тя се променя през годините, тя е стабилна от много парламенти насам”, отсича Десислава Костадинова-Гушева от ГЕРБ.

Когото и да питате в парламента обаче – всички твърдят, че по празниците ще работят. Като Христиан Митев от „Обединени патриоти”: „Имам страшно много работа, законопроекти, предложения между първо и второ четене”.

Само опозицията признава, че ваканциите може би са дълги. „Кой да подозира, че депутатството е като ново ученичество… Честно казано, човек стои и се черви”, казва социалистът Александър Симов.

Следващото заседание вече е насрочено – за 18 април, в 9 ч. сутринта.

Лайвнюз