Нено Димов е подписал изваждането на ,,Болата'' от резерват ,,Калиакра''

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е подписал заповедта за изваждането на морския плаж "Болата" от резерват "Калиакра", съобщи БТВ.

Искането на местната общност беше много ясно – плажът да й бъде върнат. Подписах заповедта, която вероятно през следващата седмица ще бъде публикува в "Държавен вестник", и с това моят ангажимент като министър завърши, заяви Нено Димов пред журналисти в Каварна.

По думите му процедурата обаче все още не е приключила, тъй като трябва да бъде направена и промяна в Закона за биологичното разнообразие. "За това народните представители ще имат думата и аз се надявам, че в парламента ще се събере необходимото мнозинство", каза министърът.

Димов коментира, че местната общност винаги е най-заинтересована от развитието на дадена територия и тя трябва да реши как най-добре да използва "Болата", да се грижи за плажа, да опази това, което й е дадено.

Кметът на Каварна Нина Ставрева добави, че за всички жители на близкото село Българево, за цялата местна общност е много важно да има свободен достъп до "Болата", да бъде гарантирана сигурността на плажуващите и да има елементарни условия за почивка.

Община Каварна поиска заедно с изваждането на плаж "Болата" от резерват "Калиакра" той да бъде добавен в защитената местност "Степите", за да се гарантира природосъобразното му използване, каза Ставрева.

Лайвнюз