ТРЕНД: Българите подкрепят интеграцията в ЕС на Западните Балкани

Българите подкрепят интеграцията в ЕС на страните от Западните Балкани и смятат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство, показва проучване на изследователски център "Тренд",  представително за пълнолетното население на страната и направено между 2 и 10 май сред 1009 пълнолетни български граждани, предаде 24 часа.

Според данните 61 процента подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, само 16 на сто са тези, които са на обратното мнение. Близо една четвърт остават тези, които не знаят или не могат да преценят.

По всичко личи, че българите осмислят като национален интерес европейската интеграция на Западните Балкани, коментират от "Тренд".

Половината от анкетираните са на мнение, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в Европейския съюз, а само 18 на сто са на обратното мнение.

Европейската перспектива на Западните Балкани за следващото десетилетие изглежда оптимистична през погледа на българите, отбелязват анализаторите. 43 на сто смятат, че страните от региона ще бъдат приети в ЕС в следващите десет години, а 18 на сто са на обратното мнение. Делът на тези, които не знаят или не могат да преценят е 39 на сто.

58 на сто от българите са на мнение, че България трябва да помага на страните от Западните Балкани за приемането им в Европейския съюз, а 45 процента смятат, че страната ни е способна да го прави.

От "Тренд" са тествали и отношението на българите към интеграцията в ЕС на различни страни от Западните Балкани. Най-силна подкрепа се изразява за приемането на Македония (70 на сто)  и Сърбия (67 процента), като обяснението тук се корени най-вече в културната ни и религиозна близост с тези държави. Най-слаба подкрепа се заявява за Албания (45 на сто) и Косово (42 на сто), но въпреки това и при тях подкрепата за приемането им в ЕС стои на по-високи нива от мнението да не се приемат, коментират анализаторите.

Според данните при оценките за работата на основните институции в България не се отчитат съществени промени. Продължава умереният ръст в подкрепата за омбудсмана, като положителната оценка за работата й достига този месец до 66 на сто. Президентът се нарежда веднага след това с 63 процента положителна оценка за работата си. От "Тренд" отчитат лек ръст от 5 на сто за полицията и прокуратурата, като според социолозите подобна динамика най-вероятно се дължи на ареста на кмета на столичния район "Младост".

За пореден месец не се отбелязва динамика в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ продължава да държи дистанция от близо 4 на сто пред  БСП и получава 22,8 на сто,а БСП - 19,1 процента.  Трета политическа сила остава ДПС - 6,4 на сто, а   Обединени патриоти са с 5,3 процента. Поради наскоро формираната коалиция "Демократична България" от партиите "Да, България", ДСБ и Зелените анализаторите са обединили отговорите за отделни формации в графиката на електоралния въпрос, което ги нарежда като пета политическа сила с 2,3 на сто.

Лайвнюз