Виенският икономически форум в София. Обзор

Темата за Западните Балкани продължава да е в центъра на вниманието след вчерашната среща на върха в София. На 14-о поредно издание на Виенския икономически форум, който е в рамките на Българското председателство, страните обсъдиха не само политическото си сътрудничество, но и възможностите за инвестиции и развитие на общ пазар. Премиерите на страните от Западните Балкани отново благодариха на България за посредническата ѝ роля по пътя им към Европейския съюз, предаде БНТ.

Дипломатически успех, който не само е насочил вниманието на страните от Европейския съюз към Западните Балкани, но и е събрал на едно събитие политици от региона, за които доскоро е било немислимо да са на едно място. Така премиерът Бойко Борисов оцени Срещата на върха при откриването на Виенския икономически форум днес.

Премиерът получи благодарности за срещата от всички премиери, дошли днес на форума.

Специално внимание Бойко Борисов обърна и на срещата Гърция-Македония и общото послание, дошло след нея.

На икономическия форум днес бяха разгледани три основни приоритета. Изграждане на пътища и жп инфраструктура, енергийна и дигитална свързаност. По думите на Бойко Борисов там където има добре работеща енергетика и инфраструктура, няма бомби.

Българският премиер от своя страна се зарече, че дори и след eвропредседателството темата за Западните Балкани и икономическото сътрудничество с тях ще продължи да бъде приоритет за страната ни. След форума днес той проведе двустранни срещи със своите колеги от Балканите.

Лайвнюз