Валентин Радев се срещна с еврокомисаря по хуманитарна помощ

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев се срещна с комисаря по хуманитарна помощ и управление при кризи в ЕК Христос Стилианидис. Това предаде пресцентъра на МВР.

Двамата обсъдиха предложението за изменение на Механизма за гражданска защита на Съюза. Като акценти в разговора им се откроиха превантивната дейност, колективните способности на ЕС и държавите членки за реагиране при бедствия. Ключов елемент по време на срещата стана и въпросът за осигуряване гъвкавост и ефективност на административните процедури като част от цикъла на управление на риска.

Министър Радев увери комисар Стилианидис, честраната ни ще работи за изграждане и прилагане на ефективни механизми за повишаване сигурността на гражданите на ЕС. Включително подчерта това чрез използване на стратегии за намаляване на риска от бедствия, което е и приоритет на Европейската комисия в областта на превенцията.

Той уточни, че България се е доказала като пълноправен член на Механизма за гражданска защита на Съюза, предоставяйки помощ на много страни.

В срещата взеха участие главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и началникът на политическия кабинет Анжелина Тотева, и представители на дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество“.

Лайфнюз