Радан Кънев: Нещо бушува в обществото, случва се нещо много лошо

Винаги съм защитавал тезата, че България има антикорупционен закон и това е Наказателният кодекс. Според него престъпниците трябва да лежат в затвора. Всичко друго е приятна украса. Това каза зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев по повод приетия днес окончателно антикорупционен закон при гостуването си в БТВ.

И в момента знаем за страшно много политици, които живеят извън чергата си, но те живеят и извън стените на затвора. Това означава, че Наказателният кодекс в частта си за антикорупция не работи и в прилагането на наказанията се прави разделение между богати и бедни, заяви Кънев.

За да няма толерантност към корупцията, трябва да се вижда, че тя се наказва и то с еднакъв аршин. Тогава ще го има естественият страх, но и естественото удоволетворение, че крадците са наказани, подчерта зам.-председателят на ДСБ. По-скоро антикорупционният закон ще се размахва като бухалка – без да има същински обвинения и наказания, добави Кънев.

Радан Кънев коментира и показните убийства от последния месец. Нещо бушува в българското общество и под стабилността се случва нещо много лошо. Няма как да го видим, защото то е подземно. Когато цялата власт е в едни ръце, бизнес се прави под крилото на властта и реалната икономическа власт е в политиците, противопоставянето става под водата и е много по-радикално, коментира зам.-председателят на ДСБ.

Кънев уточни, че не е против изграждането на втори лифт в Банско, като добави, че според него темата за зимния туризъм трябва да се разглежда общо. Темата за втория лифт интересува банскалии, отдавна замразеният проект на Перелик интересува чепеларци, проектът за Ком интересува хората от Северозапада, а софиянци се интересуват от Витоша.

Сигурен съм, че в момента десетки хиляди деца в София не се научават да карат ски, защото я няма Витоша. Витоша е абсолютно замразена и недостъпна за каране на ски. Ние от ДСБ настояваме да се отвори Витоша и за зимен, и за летен туризъм и да се сложи край на този ужас, каза още Радан Кънев.

Лайфнюз