Всички ще получат парите си навреме от Здравната каса

Всички договорни партньори на НЗОК ще получат парите си навреме, каза подуправителят на институцията Йорданка Пенкова по време на дискусия, организирана от омбудсмана. Вече трети месец болниците получават парите си до 25-то число, увери Пенкова по повод изразени притеснения от лекарите, свързани с подписването на новите си договори с Касата, съобщи БТА.

Пенкова каза още, че проблемите в системата са стари, приличащи на лавина. Искаме да говорим за качество, за оценка на труда на лекарите, но нямаме основополагащите медицински стандарти. Трябва да се изработят стандарти, но не напаснати, а такива, каквито очаква обществото, каза още тя.

Здравната каса ще има дефицит и тази година, въпреки увеличените средства, като една от причината е свръхрегулацията, която се налага в тази система, каза Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

По думите му трябва да се прецени дали негативите от нея не са повече от позитивите. Кацаров препоръча да се премахне монопола на НЗОК, както и приватизиране на болниците.

Омбудсманът Мая Манолова каза, че не подкрепя предложениета на Кацаров. Тя отново настоя за изплащане на надлимитната дейност на болниците, за  финансова подкрепа на лечебните заведения в тежко състояние, които са най-малко 12, както и за премахване на лимитите в здравеопазването.

Лайвнюз