Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съдобвинителен акт срещу бивши длъжностни лица от „Националния дворец на културата - Конгресен център - София" ЕАД за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда, предаде БНТ.

През юли 2017 г. бившият вече директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош бе призован да се яви в Столичното следствие в качеството му на обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства.

След серия от решения на правителството, Боршош подаде оставка две седмици преди да бъде призован. Първоначално той беше освободен от принципала на НДК тогава – министърът на европредседателството Лиляна Павлова. На следващия ден, по лично разпореждане на премиера, Боршош бе върнат начело на НДК, а управлението бе прехвърлено на министъра на културата Боил Банов. Боршош обаче подаде оставка заради стартиралите проверки на АДФИ, Сметната палата и прокуратурата.

От прокуратурата припомнят, че разследването е извършено под ръководството и надзора СГП, по образувано на 19.07.2017 г. досъдебно производство.

Лайвнюз