Нинова: Борисов е послушник, пази неутралитет от националния интерес

Г-н Борисов, не сте идвали в парламента от 7 юли 2017 г. на парламентарен контрол. Смея да твърдя, че такова чудо няма – почти година премиерът не е стъпвал в парламента, за да отчете работата на правителството. "Брилянтен" пример за работеща парламентарна държава. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова, предаде БТА.

У нас нито веднъж не чухме в Народното събрание нито една от важните теми например по Българското председателство на Съвета на ЕС - не ги обсъдихме, не ги подкрепихме, за да дадем онова самочувствие, от което имате нужда. Имаме шанс дори и накрая на нашето председателство да коментираме грешките, които допусна правителството.

В момента тече дебат за бюджета на ЕС по следващия програмен период. Става дума не само за пари, а за живота на всеки българин и на всеки европейски граждани, за бъдещето на Европа и за мястото на България там. Питам българските депутати от мнозинството – знаете ли каква е позицията по политиката за сближаване, обърна се Нинова към ПГ на ГЕРБ.

В следващия програмен период ще се отчитат нови критерии – демографска катастрофа и бедност. Ако отчитаме новите критерии ние сме най-бедната и най-бързо изчезващата държава. И солидарността изисква специално внимание към такива държави, за да не се разделя Европа на две скорости. Италия ще получи с 11 млрд. евро повече, Испания - с 10 млрд. евро.

Защо това е така? Защото има държавници, които бранят интересите на народите си и знаят как се прави европейска политика със съмишленици. Можем ли ние да бъдем такива? Вие, г-н Борисов, посочихте, че правителството ще запази неутралитет и не може да се изявява по такива позиции. Пазите неутралитет от българския национален интерес, заяви социалистката.

Сега се решава бъдещето на Европа. Сигурността на Европа е важен приоритет, но защо не се изпълняват решенията за връщането на икономическите мигранти, а се увеличават средствата за тяхната социална интеграция в Европа, като се взимат парти от местното население. Европейските държавници изразяват позиции, а нашите казват, че разглеждат това, което ни предлага Европейската комисия регламент по регламент, посочи Нинова.

Най-опасното за бъдещето на Европа е мълчанието. Настояваме премиерът Бойко Борисов да внесе проект за бюджет на Европа за следващия програмен период. Г-н Борисов, трябва да бъдете равен на другите – със сила и самочувствие, а не послушник на другите. Според Вас почти всяка среща по време на Председателството беше историческа. Но само историята ще каже кое е историческо.

И има няколко варианта – историята да реши, че историческа е разходката на Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел с Бойко Борисов по моста на влюбените в НДК. Това е първият вариант.

Лидерът на БСП посочи, че вторият е историята да напише, че по време на Българското председателство българското правителство и българският парламент са пропилели шанса на България и националния ни интерес. Но аз призовавам историята да напише третото, че правителството и парламента защитиха народа и националния интерес и гарантираха просперитет на България по време на председателството. Но това зависи от всички нас, каза още Корнелия Нинова.

Лайвнюз