Валентин Радев: Убийството на Пелов е малшанс

Вътрешният министър Валентин Радев определи като малшанс за полицията факта, че избягалият затворник Владимир Пелов е бил убит в Ботевград преди да бъде задържан, предаде БТА.

В Бургас Радев каза, че полицейските служби са били много близо до разкриването на мястото, където избягалият затворник се е укривал.

Възложил съм цялостна проверка и анализ на работата на РУ-Ботевград. Целта е да се изведат допуснати пропуски, ще се направи цялостна оценка, на базата на която  ще се преценява и необходимостта от наказания. Министерството на вътрешните работи е максимално открито и задачата ни е ако открием недостатъци в работата, да предприемем мерки така, че тези недостатъци да не се повтарят, заяви министър Радев, цитиран от пресцентъра на МВР.

Същевременно, ако нещо е свършено добре, то трябва да бъде поощрено, обобщи министър Радев.

Критиките са безпощадни, приемам ги, но заставам изцяло зад екипа, който работи по случая с издирването на двамата затворници, заяви главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов. Той  посочи, че полицията разчита на активността на гражданското общество, защото не може да бъде навсякъде и по всяко време. Главният секретар на МВР уточни, че по-нататъшните действия по разследването се провеждат под наблюдението на прокуратурата.

Министър Валентин Радев, заедно с министър Николина Ангелкова и главният секретар на МВР Младен Маринов  проведоха работна среща в Бургас. Целта бе да се извърши преглед на готовността за предстоящия летен сезон. За предприетите до този момент мерки докладваха директорите на областните дирекции на МВР в Добрич, Варна и Бургас. Те съобщиха, че са проведени координационни срещи с представители на прокуратурата и на частни охранителни фирми. Министър Радев уточни, че само в Бургаска област ще бъдат командировани 757 полицаи за летния сезон.  Вече са договорени и смесените екипи с румънски, чешки и германски полицейски служители, които ще патрулират в курортните центрове.

Продължаваме въведените добри практики, доказали своята резултатност в годините, и надграждаме с допълнителни мерки, уточни вътрешният министър. Той обясни, че в рамките на срещата е била обсъдена и пътнотранспортната обстановка в региона, както и възможностите за въвеждане на допълнително видеонаблюдение.

Министър Ангелкова съобщи, че тази година се очакват много повече туристи по нашите курорти, което изисква и много по-добра организация. Тя посочи, че тази година  е въведена забрана за извършване на улична търговска дейност в к.к. Слънчев бряг и по отношение на контрола разчита  на подкрепа от МВР. Припомни, че в курортния комплекс  има осигурена охрана и са поставени над 300 камери.

Лайвнюз