Каракачанов: България изразходва 1,4 на сто от БВП за отбрана

В момента България изразходва 1,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана, съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов в кулоарите на срещата на министрите на отбраната от НАТО, предаде БТА.

Той уточни, че решението на пакта за сътрудничество с ЕС за развитие на инфраструктура с двойно предназначение не касае допълнителни разходи за нашата страна. Каракачанов поясни, че става дума за преодоляването на законодателни пречки пред бързото движение на военни сили в Европа. По отношение на България не виждам необходимост от допълнителни разходи, добави той.

Вицепремиерът коментира в отговор на въпрос, че ако Атина и Скопие постигнат до срещата на върха на НАТО през юли решение по въпроса за името, възможностите за покана към Македония за преговори за присъединяване към пакта стават доста по-реални. Той отбеляза, че решението е свързано и със законодателни и конституционни промени.

Каракачанов заяви, че България не трябва да губи позициите си като страна производител на атомна електроенергия. От водеща страна, в момента изоставаме, а след 15 години от износител ще се превърнем във вносител на електроенергия, посочи той. Проектът за АЕЦ "Белене" винаги е бил защитаван от мое име и от името на партията, която представлявам. Мисля, че правителството намери правилно решение, което предложи на парламента и парламентът вчера го одобри, добави вицепремиерът в отговор на въпрос.

България е направила огромни инвестиции в проекта - и по отношение на площадка, инфраструктура и купуване на двата реактора. Оттук нататък трябва да се потърси стратегически инвеститор, който, без да търси специални гаранции за количества и цена на тока, да инвестира в този проект, да го завърши и държавата да има участие с направените досега инвестиции.

Въпросът с АЕЦ "Козлодуй", дори да се удължи още срокът на реакторите, има край. От монополист износител на електроенергия на Балканите, ще се превърнем в консуматор. Защо - защото има някакви политици, бих ги нарекъл "псевдополитици", в България, които чисто идеологически, без да разсъждават за интересите на държавата, си играят на леви и десни, на русофили и русофоби, и по този начин търсят евтини политически дивиденти, коментира Каракачанов. 

Лайвнюз