Шиндзо Абе: Изявихме единомислие с премиера относно севернокорейския въпрос

Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията на поелата председателството на ЕС България за европейска интеграция на Западните Балкани. Това каза премиерът на Япония Шиндзо Абе след среща с премиера Бойко Борисов. Японският министър председател е на официално посещение у нас, предаде БГНЕС.

Япония се фокусира върху стабилността на региона на Западните Балкани и с настоящето посещение ние създадохме инициатива за сътрудничество в Западните Балкани. Надяваме се, че благодарение на сътрудничеството с България, ще продължим да си сътрудничим и с целия регион, каза японският премиер.

Японският премиер каза, че по време на днешната среща са разговаряли относно постоянно усложняващата се ситуация на сигурност в Източна Азия. „С премиера Борисов изявихме единомислие относно важността на тясното сътрудничество по отношение на севертнокорейския въпрос и бързото разрешаване на проблема с отвлечените японски граждани”, каза той.

„Категорично осъждаме поведението Северна Корея с изстрелване на балистични ракети и ядрена програма! Категорични сме, че всички проблеми трябва да се решават мирно на масата на преговори”, каза българският премиер Бойко Борисов.

„Цялата си воля и усърдие ще положим максимално бързо да се ускори процесът в ЕС по време на нашето председателство за приключване на преговорите между ЕС и Япония, защото това е изключително важно за бизнеса и на България”, посочи той.

Лайфнюз