От ДБГ очакват предсрочни парламентарни избори до една година

Предсрочни парламентарни избори ще има в следващата една година поради това, че управляващата коалиция не може да си свърши работата, каза председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев на пресконференция в пресклуба на БТА в Шумен, на която присъстваха Найден Зеленогорски, Виолета Донева и представители на движението в Шумен, предаде БТА.

"Големият въпрос е има ли алтернатива. Смятам, че алтернатива може да се създаде и ние от ДБГ настояваме за създаването на такава истинска алтернатива, която не само ще обещава, но ще работи, ще решава", посочи Делчев.

Според него трябва голямо обединение на демократичната общност, в което да влязат всички демократично мислещи хора и партии, които да си подадат ръка за решаването на няколко базови проблема - борбата с корупцията , инвестиции в образованието и оздравяването на фалиралата система за сигурност.

"Хората, с които ние се срещаме, искат нещо различно от ГЕРБ, БСП и ДПС. Въпросът е дали отново ще бъдат излъгани от някой, който ще дойде на бял кон и ще им каже аз съм вашият спасител или хората са разбрали, че трябва да търсят онези партии и политически движения, които имат желанието да проведат реални реформи в секторите", посочи Делчев.

Според него подадената оставка на министър Бисер Петков и връщането му на поста е показателно за разпада на управлението на ГЕРБ и Патриотичния фронт, които не се справят с поетите ангажименти в социалния сектор.

По повод вота на недоверие, който БСП обяви, че ще внесе срещу правителството по тема "Сигурност", Делчев каза, че вотът трябва да бъде насочен не само към управляващите, а към всички партии, които са парламента. Според ДБГ проблемът в този сектор е системен и е на "най-високо място", допълни Делчев.

Общинският съветник от ДБГ Даниела Русева каза, че според нея решението на КЕВР за цената на водата в Шумен е нищожно. Тя припомни, че ВАС е отменил санитарно-охранителната зона на яз. "Тича". Така водата от водоема се оказва, че е годна за поливни нужди и според нея комисията не би трябвало да се произнася за цената на друга вода, освен питейната.

Лайвнюз