Николай Нанков: 7 пъти повече ще плащат тежкотоварните автомобили с ТОЛ системата

Днес подписваме договора за изграждане на ТОЛ системата. Това се случва след две години ходене по мъките. Седем месеца е срокът за изграждане на самата система и 12 за изпитанието й. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при гостуването си в БТВ.

„Преди въвеждането на системата трябва да бъдат извършени две много важни действия - внедряване и тарифиране. Основната ни цел е да плащат тежкотоварните автомобили. За шофьорите на автомобили се въвеждат електронни винетки. Системата се очаква да заработи официално през 2019 година. Очакваме да имаме приходи от около 1 милиард лева за година. Цените на електронните винетки няма да се повишават“, увери министърът.

„Въведохме гъвкав модел на изплащане на системата. Това ще стане в рамките на три години с по около 50 милиона лева на година“, подчерта министърът на регионалното развитие.

„По-справедливо е тежкотоварните автомобили да са по-натоварени финансово, защото рушат пътищата повече. Завишенията на цените за тях ще са с около 7 пъти повече“, разкри министър Нанков.