Държавата трудно може да осигури финансов ресурс за личната помощ

В момента държавата трудно може да осигури финансов ресурс, за да бъдат изпълнени всички грижи, предвидени в проектозакона за личната помощ, каза днес социалният министър Бисер Петков на срещата си с майки на младежи с увреждания, които направиха палатков лагер във Варна в подкрепа на този в столицата, съобщи БТА.

Той посочи, че проектът ще бъде разгледан във вторник на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Документът няма финансова рамка, допълни Петков. По предварителни данни обаче, за да бъдат реализирани всички заложени в него текстове, министерството трябва да удвои бюджета за политиките си по тези въпроси.

Майките поискаха от министъра пълна реформа на системата. Въпросът не е само в парите, необходимо е да се прави индивидуална оценка на всеки отделен случай, а не да се дават пари по равно, посочи Диана Маркова. Майките изразиха недоволство от действащата програма за лични асистенти и поискаха и в нея да бъдат направени промени и да бъде разширен обхватът й.

В хода на разговора Петков посочи, че в момента се подготвят 100 нови социални услуги, основно за хората с увреждания. Той допълни, че ще бъде разработена и национална карта на социалните услуги. Петков каза, че реформа на системата не може да бъде направена скоростно, защото има риск от допускане на грешки. Той допълни, че и палатковите лагери не са начинът, по който трябва да се случват нещата и изрази надежда, че ситуацията ще се успокои.

Лайвнюз