БСП напусна пленарна зала заради авторитарния стил на управление

Парламентарната група на БСП напусна пленарна зала в знак на протест срещу авторитарния стил на управление на Народното събрание, който управляващото мнозинство налага. Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на групата Драгомир Стойнев, предаде БТА.

Депутатите от БСП напуснаха залата, след като председателят на НС Цвета Караянчева предложи три нови точки в дневния ред за днес, една от които за предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев.

"Не е нормално в последния момент да се променя дневният ред на парламента и по този начин да се лиши опозицията от възможност за воденето на един конструктивен дебат в полза на българските граждани", заяви Стойнев.

Според него ръководството на парламента не може да формулира дневния ред дори за една седмица, а как да очакваме от правителството да формулира визия за развитие на страната. Прави се опит за отклоняване на вниманието от отстраняването на председателя на НЗОК, защото той извади на дневен ред скандална информация за задлъжнялост на касата спрямо други каси и поради тази причина - невъзможност българските граждани да получат качествено здравеопазване, посочи Стойнев.

Според БСП Цвета Караянчева е нарушила правилника на НС. Тя има право да промени дневния ред единствено и само в изключителни случаи, каза Стойнев и попита кое е изключителното днес.

Толкова ли не можеше в сряда да гласуваме дневен ред, който да важи за сряда, четвъртък и петък, толкова ли е трудно да се планира за три дни, попита той. Явно на управляващите им е трудно заради липсата на капацитет, коментира Стойнев.

Остро протестираме срещу този произвол на управляващото мнозинство. По този начин не може да се работи, заяви Драгомир Стойнев.

Лайвнюз