Без резултат премина срещата на протестиращите майки със социалния министър

Без резултати премина срещата на протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана със социалния министър. Бисер Петков обеща, че днес ще представи финансовите параметри на Закона за личната помощ, предложен от Мая Манолова, но това според нея не се е случило, предаде Дарик.

По изчисления на майките и омбудсмана около 80 000 души у нас с увреждания с решение ТЕЛК над 90% имат нужда от чужда помощ. Именно заради тях е обсъжданият законопроект за личната помощ. Майките настояват тя да се заплаща според индивидуална оценка на потребностите на всеки един човек с увреждане, а не както е досега - на калпак по техните думи. Очакванията обаче, че днес ще чуем конкретните финансови параметри на обсъждания законопроект, не се реализираха.

Ето и реакциите след срещата:Мая Манолова, омбудсман на Република България: Това, което майките на деца с увреждания искат, е закон за личната помощ, т.е. за тези които имат нужда от чужда помощ. Но аз се питам как Министерството прави закон за социалните услуги, след като не разполага с данни какви са потребностите на лицата с увреждания. Доколко точни ще бъдат другите два закона, при положение че те както се убедихме нямат конкретика и смятат образно казано на око. Ами естествено, че като смяташ на око като вземеш максималните стойности ще получиш невъзможен резултат, ако вземеш супер минимални ще постигнеш резултат, който да не решава проблеми, да не подкрепя никого. Затова трябва да застанем на конкретни числа.

Вера Иванова: Палатката ще бъде пред НС, докато не се гласува законът и влезе и на второ четене и мине всичките процедури. Няма отказване. Ние нямаме избор, крачка назад по никакъв начин.
В понеделник ще има нова среща между протестиращите майки и социалното министерство. Във вторник законопроектът трябва да бъде обсъден от Съвета за интеграция на хората с увреждания. Междувременно палатковите лагери на няколко от места от страната остават, а майките съобщиха, че ако в началото на следващата седмица не се постигнат конкретни договорености, безсрочен палатков лагер ще се появи и в Русе.

Майки на деца с увреждания повече две седмици живеят на палаткови лагери в защита на предложените в него промени. Техните протести станаха причина министър Бисер Петков да подаде оставка. Пак по тяхно настояване той беше възстановен на длъжност, за да продължи диалогът. Законът е разработен заедно с омбудсмана Мая Манолова и юристи. Целта му е да се въведе индивидуален подход за всеки човек. Според омбудсмана подобни промени могат да се направят в рамките на бюджета. Проектът включва и грижи за хора с увреждания, които са навършили 18 години.

Лайвнюз