Русия и Саудитска Арабия удължаваиха безсрочно споразумението ОПЕК+

Русия и Саудитска Арабия на срещата в Москва са съгласували безсрочно удължаване на споразумението ОПЕК+, съобщи днес пред медии руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС и БТА.

"Искам да припомня, че преди два дни на среща на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Москва с президента Владимир Путин бе взето историческо решение - да се удължи сътрудничеството между страните ни, т. нар. споразумение ОПЕК+, на безсрочна основа", каза Новак на откриването на културен център в Саудитска Арабия.

"Според мен това е същата основа (на текущото споразумение). Просто трябва да се институционализира и в него няма да има конкретни обеми. По-скоро ще бъде закрепена възможността да се взема решение (за регулиране на добива), ако е необходимо", уточни министърът.

ОПЕК и редица страни извън картела в края на 2016 г. се договориха да съкратят добива на петрол с общо 1,8 млн. барела дневно спрямо нивото от октомври 2016 година. Споразумението е в сила от началото на 2017 г. и вече два пъти бе удължавано.

Заради силния спад в добива на Венецуела и на редица други страни общото равнище на изпълнение на сделката отдавна надхвърли 100 процента, отбелязва ТАСС. Предвид преизпълнението на целта министрите на страните от ОПЕК заговориха за необходимостта квотите да бъдат смекчени и добивът постепенно да се възстанови още от втората половина на 2018 година.

Въпросът се очаква да бъде обсъден на срещата на картела във Виена на 22-23 юни.

Лайвнюз